Adnotar

Samenlevings overeenkomst

samenlevingsovereenkomst of samenlevingscontract
U heeft eindelijk iemand aan de haak geslagen en woont gezellig samen, misschien wordt het dan ook tijd om wat voor elkaar te regelen door middel van een samenlevingsovereenkomst.

In een samenlevingsovereenkomst regelt u bijvoorbeeld zaken als kosten van de huishouding, wie is eigenaar van welke goederen, hoeveel betaal je mee aan de huurkosten of hypotheekkosten.

De samenlevingsovereenkomst bevat ook belangrijke regelingen voor het geval de relatie eindigt door overlijden, door trouwen, of omdat u heeft besloten niet meer met elkaar verder te willen.

In geval van overlijden heeft u wel een relatie met elkaar gehad en bent u wel elkaars partner geweest, maar niet elkaars erfgenaam volgens de wet. Een samenlevingsovereenkomst kan dan uitkomst bieden voor het gemeenschappelijke vermogen. Voor privé-vermogen is het verstandig om een testament op te stellen.

Tevens komt u in aanmerking voor belastingvrijstellingen van de Belastingdienst. U kunt elkaar aanwijzen tot partnerpensioengerechtigde en u kunt soms profiteren van secundaire arbeidsvoorwaarden voor samenwonende stellen. Praktisch alle werkgevers en instanties willen dan wel een notariële samenlevingsovereenkomst zien.

De samenlevingsovereenkomst betreft uw gemeenschappelijke vermogen, dus indien u privé vermogen heeft, groot of klein, en dit bij overlijden wilt nalaten aan uw partner, dient u een testament op te stellen.

Indien u samenwoont en kinderen heeft of er is een kind op komst is het tevens verstandig om een (langstlevende) testament op te stellen tezamen met de samenlevingsovereenkomst, eventueel aangevuld met een voogdij- of bewindregeling.

AdNotar
Postbus 323, 1970 AH IJmuiden
info@adnotar.nl
0255 – 79 33 49

samenverder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AdNotar, uw notaris in Landsmeer, Langedijk, Laren, Leiden, Lelystad, Medemblik, Muiden, Naarden, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Schagen, Uithoorn, Utrecht, Waterland, Weesp, Wijdemeren, Wormerland, Zaandam, Zaanstad, Zandvoort, Zeevang, Aalsmeer, Alkmaar, Almere, Amersfoort, Amstelveen, Amsterdam, Beemster, Bergen, Blaricum, Bussum, Den Haag, Den Helder, Diemen, Edam-Volendam, Haarlemmermeer, Heemstede, Heerhugowaard, Hilversum, Hollands Kroon, Hoorn, Huizen, Koggenland. De goedkoopste notaris van Nederland.